duminică, 27 aprilie 2014

Luna chiulului şi nesimţirii

    O lună de zile vacanţă parlamentară, după cea de iarnă, abia trecută, şi cu puţin timp înaintea celei de vară, dar şi astea lungi cât tot anul. Cică nu-i tocmai vacanţă, ci, spun ei, vor presta pe teren, în sânul poporului.
   O lună de zile pentru campanie electorală, miza fiind Parlamentul European. Ce mai contează ţara, dacă o fi contat vreodată pentru politicienii români, când partidele au nevoi stringente, de voturi, de anumite voturi, pentru anumiţi candidaţi, pentru anumite interese personale sau de grup? Alţi isterici, alţi penali, alţi analfabeţi şi alţi şpăgari au fost orânduiţi pe liste de partid şi pentru care s-a pornit ofensiva electorală.
   O lună de zile în care chiulăii vor fi plătiţi ca şi cum ar fi prezenţi la serviciu. Care serviciu? Păi, ăla la care semnează condica de trei ori pe săptămână, pentru câteva minuţele de „plen” şi vreo trei comisii tip gaşcă, unde se taie frunză la câini şi se bate apa-n piuă de-a surda. Diurna, cazarea şi benzina vor fi decontate în mod obişnuit, astfel că niciun dobitoc trimis prin alegeri în Parlament, ăsta românesc, nu va avea de suferit la portofel.
   O lună de zile fără legislativ. Nu că ar fi contat din cale afară până acum, dar, dacă memoria nu mă înşală, sunt o sumedenie de legi restante şi de care ţara, săraca, ar fi avut necesitate, plus altă sumedenie de propuneri legislative ce nici măcar nu au fost puse în discuţie şi dezbatere.


   O lună de zile în care Guvernul are liber total la Ordonanţe de Urgenţă. Cu siguranţă, deja existentul record în materie va fi corectat, astfel că va rămâne pentru posteritate reperul imposibil de egalat şi cu prea puţine şanse de a fi depăşit. Niciun Guvern, indiferent de premierul aflat la cârma sa, n-a emis atâtea O.U.G-uri.
   O lună de zile de propagandă deşănţată, de porcăială politică, de analize şi discuţii abjecte la televiziuni, una mai proastă ca alta. Am curajul să bat pariu că pe toată perioada de campanie electorală pentru europarlamentare nu va fi nicio discuţie la tembelizoare pe subiect, adică în temă, ci vor fi eternele ţăţisme cotidiene, aceleaşi jalnice bălăcăreli şi invective, calomnii şi ameninţări înveninate.
   O lună de zile la finele căreia procentele vor fi interpretate în fel şi chip, dar niciodată adevărat. 80 la sută, dintr-un procentaj de 40 prezenţi la vot, nu vor şti ce au votat, dar 60% din cei 80% au pus ştampila pe pe căsuţa unui buletin care, oricum, va fi înlocuit, anulat sau numărat de două, trei, sau de câte ori va fi nevoie dacă n-a fost votată găleata, micul, berea, un manelist în plin recital sau vreo fufă cu aer de vedetă pe scena comunală.
   Va fi luna chiulului, nesimţirii şi a jafului naţional!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.